Golvvärme- Installation & produkter

Under kalla vinterdagar är det få saker som lyser upp tillvaron så mycket som varma och sköna golv. Att slippa frysa och gå med kalla fötter är värt otroligt mycket. Därför är golvvärme en god investering. Det hjälper till att höja både husets värde, ditt välmående och känslan av trivsel. Prislappen för att installera golvvärme kan dessvärre vara ganska hög. Men beroende på vilket system för golvvärme som du väljer kan du komma ner något i pris, och du kan även komma ner i driftkostnad som syns på nästa elräkning.


Denna sida innehåller sponsrat innehåll.

Hur fungerar golvvärme?

Att installera golvvärme har blivit allt mer populärt då det ger både värme och en behaglig känsla. Men många undrar hur fungerar golvvärme egentligen. Innan du installerar golvvärme är det bra att läsa på om hur det fungerar.

Vattenburen golvvärme

I korthet innebär vattenburen golvvärme att varmvatten pumpas ut genom rör som ligger direkt under golvet. Rören värms upp så pass att golvet ovan blir varmt och skönt att gå på. Vattenburet är den typ av golvvärme som brukar rekommenderas om du vill ha golvvärme i en större del av huset, exempelvis hela nedervåningen.

Det innebär en något högre installationskostnad jämfört med till exempel elektrisk golvvärme, men vattenburen golvvärme har fördelen av att ha lägre driftkostnad. Du kan alltså spara en slant på elräkningen. Det ger också ett bättre resultat och har längre livslängd. Dessutom passar vattenburet alla typer av golv, även parkett- och trägolv.

Hos BilligtVVS.se kan du läsa mer om vattenburen golvvärme.

Elektrisk golvvärme

Med elektrisk golvvärme blir golvet varmt genom de värmeslingor som du har installerat under golvet. Värmeslingorna värmer upp golvets yta och gör golvet varmt så att du får en behaglig värme i hela rummet. Till skillnad från vattenburet så är elektrisk golvvärme mer flexibelt och du kan reglera temperaturen själv utan att behöva anpassa dig efter förinställda program.

Det innebär en extra bekvämlighet. En nackdel är att driftkostnaden är något högre än för vattenburen golvvärme och livslängden något kortare. Det är normalt sett inte en lösning som brukar användas för uppvärmning av ett helt hus utan snarare för begränsade ytor såsom badrum, kök eller sovrum.

Hos BilligtVVS.se kan du läsa mer om golvvärme på el.

Luftburen golvvärme

I nyproduktion har luftburen golvvärme blivit allt vanligare. Det är en lösning som också normalt sett kräver nyproduktion då den är mycket komplicerad att installera i ett redan befintligt hus. För detta system krävs nämligen att du gjuter in stora rör i en betongstomme under golvet.

Det är sedan betongstommen som värms upp och gör golvet varmt. En stor fördel är att livslängden i princip är obegränsad och driftsäkerheten är så hög eftersom luft, till skillnad från vatten eller värmeslingor, är helt okänslig för skador och yttre påverkan.

Hos Polarpumpen.se kan du läsa mer om luftburen golvvärme.

Hitta golvvärmeprodukter

Att installera golvvärme i huset är inte något som görs i en handvändning. Det krävs kunskap, planering och att du köper in golvvärmeprodukter av rätt typ. Många anlitar hantverkare för att installera golvvärmen medan andra gör jobbet själva.

VVS i Syd

VVS i Syd är experter på VVS-produkter. Företaget hjälper dig med allt från badrum och kök till reservdelar, kaminer och pumpar. Ett annat område där de har stor expertis är golvvärme. I sortimentet finns en rad golvvärmeprodukter i olika prisklasser.

Här kan du även fråga om råd och tips inför att du ska installera ditt nya system med golvvärme. Glöm inte heller att rådfråga om temperaturer och vilket system som passar bäst för det golv som finns i ditt hus. Det är stor skillnad på klinkergolv och parkettgolv när du ska installera golvvärme.

Se utbud

Beijer Bygg

Beijer Bygg finns i hela landet från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Det är ett pålitligt företag med ett brett sortiment av golvvärmeprodukter. Här finns något för alla behov och oavsett vilket system för golvvärme som du ska installera så kan du få hjälp hos Beijer Bygg.

Med erfaren och kunnig personal har du även möjlighet att ställa alla dina frågor om att installera golvvärme. Kom ihåg att ingen fråga är för dum för att ställas. Golvvärme är komplicerat och det är viktigt att det görs rätt från början, annars riskerar du skador på golv och i värsta fall hela huset.

Se utbud

Skånska Byggvaror

Skånska Byggvaror har lång erfarenhet av att hjälpa till med renoveringar och hemmafix. Företaget grundades redan 1965. Med sitt breda sortiment finns något för alla behov. De kan hjälpa till med det mesta inom golvvärme oavsett vilket system du anser att installera och hur dina behov ser ut.

I sortimentet finns bland annat prisvärda och högkvalitativa golvvärmemattor, kablar och termostatset. Passa också på att fråga om tips och trix inför installationen för att få så bra resultat som möjligt och undvika att göra fel.

Se utbud

Golvpoolen

Golvpoolen är som namnet antyder experter på golv. De har en bred kunskap, lång erfarenhet och ett brett sortiment inte minst när det kommer till golvvärme och att installera golvvärme. Deras sortiment innehåller välkända varumärken och de kan hjälpa dig med både prisvärda lösningar och högkvalitativa produkter beroende på hur dina behov och din budget ser ut.

Här kan du hitta kompletta lösningar inför din installation av golvvärme och du slipper köpa olika produkter på olika ställen. Med en samlad lösning kan du också få många goda råd och tips inför installationen av Golvpoolens kunniga personal.

Se utbud

Proffsmagasinet

Proffsmagasinet tillhandahåller ett brett sortiment av produkter för hantverkare och hemmafixare. Företaget grundades 2007. Idag är de ett ledande företag inom e-handel för verktyg och olika byggrelaterade produkter. De erbjuder snabba leveranser och god kundservice. Inom golvvärme har de ett brett utbud och du finner det mesta som du söker.

Det totala utbudet inom golvvärme är närmare hundra olika produkter. Bland annat termostater, kablar, slingor och olika kabelmattor för golvvärme. Tveka in heller att ringa deras duktiga kundtjänst om du har några frågor kring leverans eller produkterna i sig.

Se utbud (vattenburen)

Vanliga frågor om golvvärme

Att installera golvvärme kan vara klurigt. Det kräver normalt sett att du anlitar hjälp men också att du grundligt läser på om alternativen som finns. Frågorna kan vara många innan du ska anlita hjälp med golvvärme för första gången. Nedan listas vanliga frågor.

Vilken golvvärme är bäst?

Det finns flera olika system för golvvärme och vilken golvvärme är bäst beror på dina behov. Om det är ett helt hus som ska värmas upp med hjälp av golvvärmen så är vattenburen golvvärme att rekommendera. I enstaka rum, exempelvis badrum, passar elektrisk golvvärme bättre då det är ett flexiblare system där du också lättare kan reglera värmen.

Vilken temperatur ska man ha på golvvärme?

Det är svårt att ge en exakt siffra men tumregeln är att det ska vara mellan 27 och 45 grader. Exakt vilken temperatur ska man ha på golvvärme beror på vilket system du valt, rörens konstruktion, golvets material och önskad temperatur. Normalt sett ger 45 grader en yttemperatur på golvet på omkring 25 grader, vilket är i högsta laget.

Hur många meter golvvärme per kvadratmeter?

Det varierar men normalt sett lägger du omkring 10 meter per kvadratmeter. Du ska såklart räkna bort de kvadratmeter som täcks av fast inredning såsom köksskåp, kamin eller badkar. Men kom ihåg att hur många meter golvvärme per kvadratmeter varierar beroende på vilket system du installerar men också effektbehoven i de olika rummen.

Kan jag får ROT-avdrag för installation av golvvärme?

Ja. Som privatperson kan du få ROT-avdrag för installation av golvvärme med upp till 30 procent av kostnaden. Kom ihåg att kolla så att ROT-avdraget finns med på fakturan från hantverkaren.