Göra rent matta – Guide

Har du en matta hemma som fått fula fläckar eller som är i behov av en ordentlig rengöring? I vår guide får du all information du behöver när du ska göra rent din matta. Att sköta om sina mattor gör hemmet mer trivsamt och hygieniskt, och dessutom förlänger du mattornas livslängd. Viktigt är dock att du ser till att tvätten är anpassad efter det specifika materialet. Vi har därför samlat våra bästa skötselråd för ullmatta och viskosmatta. Läs mer och få tips på hur du kan göra rent din matta!

Köp fina mattor online

Är du på jakt efter en ny matta? Hos Classic Collection hittar du fina mattor till hemmets alla rum. I deras utbud finner du handgjorda mattor i klassisk skandinavisk design. Botanisera bland modeller i viskos, tencel, ull och jutematterial. Oavsett om du söker en ny matta till sovrummet, badrummet eller vardagsrummet kan du garanterat hitta en passande variant i deras sortiment.

Ullmatta – Skötsel

En ullmatta är tillverkad av naturmaterial vilket gör den både slitstark och naturligt smutsavsötande. Men det krävs även viss rengöring för att på bästa sätt ta hand om din ullmatta. Skötselråd hittar du hos Classic Collection – en erfaren tillverkare av mattor i skandinavisk design. Här får du både tips på hur du rengör ullmattan, men även hur du kan även läsa om mattans egenskaper och mycket mer. Classic Collection har verkat inom branschen under många års tid och har god kunskap i hur du tar hand om dina mattor. Nedan kan du läsa mer om skötsel av din ullmatta och få många bra tips på hur du går tillväga för en skonsam rengöring.

Rengöring av ullmatta

Rengöring av en ullmatta är en hyfsat enkel process. Eftersom att ull är självrengörande tränger inte smuts lika lätt ner i mattan. På grund av detta bör heller inte mattan tvättas i onödan. Nedan kan du ta del av fyra råd kring hur du kan sköta om din ullmatta.

  • Dammsug mattan cirka en gång i veckan
  • Har du en knuten modell ska du dammsuga i luggens riktning
  • Vid behov kan du vädra mattan
  • Rotera mattan med jämna mellanrum för ett jämnt slitage

Impregnera ullmatta

Funderar du över om du behöver impregnera din ullmatta innan användning? Då mattan har en naturlig impregnering i sina fibrer är detta oftast inte nödvändigt. Men har du lämnat in din matta på professionell mattvätt kan det behövas en impregnering i samband med rengöringen. Ullmattan blir då mindre sårbar för fläckar och håller sig ren under en längre tid.

Ta bort fläckar på ullmatta

När du ska ta bort fläckar på din ullmatta ska du tänka på att inte gnida direkt på mattan. Då riskerar du att skada mattans fibrer. Använd en ofärgad trasa eller svamp som du i stället fuktar på fläcken. Upprepa tills fläcken har försvunnit. För svårare fläckar, som exempelvis fettfläckar kan du använda ett ph-neutralt rengöringsmedel, så som ullschampo. Undvik även blekmedel som kan påverka mattans färg. Skulle fläcken mot förmodan inte försvinna rekommenderar vi att du lämnar in den på professionell mattvätt.

Viskosmatta – Skötsel

Viskosmattor är tillverkade av konstfiber som är utvunnet ur naturmaterial. Materialet i mattan är känsligt och därför bör du vara försiktig vid rengöring. Nedan har vi sammanställt skötselråd för viskosmatta.

Viskosmatta – Rengöring

En viskosmatta behöver regelbunden rengöring och omvårdnad. Nedan går vi igenom hur du på bästa sätt tar hand om mattan.

  • Dammug mattan med mjuka borstar och munstycken
  • Dammsug mattan ”medhårs” för att inte skada fibrerna
  • Se till att dammsuga båda sidor
  • Lägg aldrig mattan på våta eller fuktiga golv som kan skada materialet
  • Rengör mattan regelbundet från smuts och skräp som annars riskerar att tränga in i fibrerna

Går det att tvätta mattan?

Du bör inte tvätta din viskosmatta, då materialet inte tål väta eller rengöringsmedel. Vid svårare fläckar bör du lämna in mattan till en professionell mattvätt.

Impregnera viskosmatta

Att impregnera en viskosmatta är absolut nödvändigt för att skydda den från fläckar och smuts. Du kan antingen lämna in mattan till en fackman innan användning, eller köpa mattimpregnering och impregnera mattan hemma. Ska du utföra impregneringen själv rekommenderar vi dig att undvika högflourerade ämnen som är skadliga både för människa och miljö. Läs mer om högflourerade ämnen hos Kemikalieinspektionen.

Fläckborttagning – Viskosmatta

På grund av det vattenkänsliga materialet rekommenderas heller inte fläckborttagning på viskosmatta. Skulle en fläck uppstå bör du istället torka fläcken med en torr trasa i den mån det går. Se till att inte gnugga på fläcken, utan arbeta försiktigt utifrån och in för att inte sprida ut fläcken.

Golvvård Stockholm

I det här avsnittet kan du läsa om golvvård i Stockholm. Att ta hand om dina golv är en viktig del av att hålla ditt hem eller företag rent och snyggt. Oavsett om du har trägolv, sten eller vinylgolv behöver de regelbunden vård för att hålla sig i gott skick. I Stockholm finns det ett brett utbud av professionella golvvårdstjänster som kan hjälpa dig att ta hand om dina golv på bästa sätt. Oavsett om du behöver grundläggande rengöring, polering, slipning eller ytbehandling kan du hitta en pålitlig golvvårdstjänst som passar dina behov.